Nak cari duit lebih dari rumah?

Followers

Popular Posts

July 29, 2017

beli Kasut untuk isteri dan anak-anak

Kalaulah masa aku kecik dulu ada camera video. Dah lama aku pesan kat abah supaya rakam sikit ragam aku masa kecik. Tapi apakan daya, zaman dulu, Telefon pun bapak aku xde. dan semua org kampung xde telefon. Kecuali ade sorang pak cik tu, itu pun telefon dia besar bapak macam beg laptop. 

Zaman dulu-dulu kenangan indah hanya aku boleh ingat sikit2 itupun mungkin masa tu adalah beberapa peristiwa penting. Tapi banyak dah lupa dah. Kalau tanya abah, mungkin akan terkeluar macam2 cerita lawak, ragam dan telatah aku yang x pernah dengar. Kalau tanya mak lagi la... mak mesti cakap macam2. tapi selalunya mak akan cakap..entah la..mak dah lupa dah..huhu..

Sebab itu la aku sekarang cuba rakam sikit2 beberapa peristiwa dan kenangan bersama anak-anak aku. Dengan harapan boleh la jadi kenangan buat mereka. Kalaqu ditakdirkan aku pergi dahalu..aku harap video2 ni akan jadi kenangan dan peringatan kat anak-anak bahawa dia ada seorang bapa yang Awesome..huhu.. Atleast kalau dia da lama x doa kat aku, dia tengok video aku, aku harap dia doakan kesejahteraan aku kat alam barzakh.. begitu juga anak cucu aku nanti. kalau ada.

haa ni kat bawah aku belanja video terbaru aku buat. ini adalah video hari sukan anak sulung aku bernama Umar Izzuddin. 



Alhamdulillah, aku rasa lega setiap kali aku post kat blog ni. Dia macam tempat aku luah perasaan dan misterinya aku pun x tau sape akan baca post aku ni. X macam facebook. atleast boleh tau sape like post kita. jadi aku lebih selesa menulis dan berkongsi kat blog aku ni.

malam tadi aku baru bawak anak-anak dan wife aku shopping kat AEON Manjung. Baru dapat gaji kan. Aku buat supprise sikit. aku habaq kat wife nak belanja dia beli kasut baru. Kasut sukan untuk wife dan anak-anak sekali. Ye la. wife aku jenis x meminta sangat, tapi kesian kasut sukan dia dah xde. Anak-anak sekali. saja nak share. kasut sukan wife aku beli kat kedai sukan Al-ikhsan. Kasut jenama Nike. Mula2 masuk dia tengok kasut, pastu dia tengok harga..mak mahal!! dia kata.. haha..semua harga RM150 - Rm600 pun ada... aku habaq kat dia. xpa beli mahal sikit, sebab kualiti dan tahan lama. Abang belanja..huhu.. sapu kasut Nike RM250. NAsib baik, aku bukan jenis perabih duit hisap rokok, atau suka beli gadget mahal2. Dengat berjimat la aku dapat beli kasut ni. Alhamdulillah.

Memang satu kepuasan dapat belikan wife kasut sukan. Aku aim lepas ni sekali dapat la kami joging atau beriadah sekali paling kurang sebulan sekali bersama. Memang mahal tapi aku harap dapat bertahan 3- 5 tahun la dia pakai. huhu. kalau x rabak jugak poket aku. huhu. Satu lagi sebab aku main kutu dengan kawan2. Jadi setiap tahun akan da duit lebih. Sebelum aku nak beli apa-apa untuk diri sendiri. aku mesti tengok anak bini dulu. apa yg kurang pulak. 

kemudian kasut anak2 pulak. umar dan ayyash berkenan kasut Nike jugak siap ada lampu menyala kalau dia berjalan. Tapi nasib baik saiz x muat. haha..jimat duit aku. jadi kami beli kat kedai lain. RM111 dapat dua kasut anak. kalau kat Al ikhsan sepasang harga dia paling kurang RM150 bang..

Maybe next time  boleh beli untuk mereka. Aku merenung jauh dalam kedai tu, kasut Hiking cantik. Harga RM300. Tapi hold dulu. simpan duit sikit2 baru beli. kita ni bukan macam Alif Syukri atau pun Puan Vida....berbelanja berpada-padalah dan ikut kemampuan yob..

Aku sebenarnya ade simpan duit nak beli laptop baru. MAcbook Pro..harga jangan cerita la memang mahal. tapi aku tangguh sebab ada lagi keutamaannya. Aku memang x suka beli cara hutang. itu semua riba dan sistem yang bodoh bagi aku. Kalau nak sesuatu aku akan simpan duit sikit2. bukak tabung .sampai cukup baru beli. ramai org suka beli installment. terpulanglah. tapi cara tu memang rugi dan bayar lebih. 

Lepas balik Aeon, Terus ke kedai KOpee PAste. Dinner dgn student aku pulak. meraikan akmal dan afiq baru balik daripada cuti dan syazwan yang dah abis belajar dan akan mula kerja kat johor next month.  Aku just pesan kat syazwan supaya jaga diri elok2 dan jangan tinggalkan dakwah. Terus ikut usrah kat sana nanti. Itu aja..

July 27, 2017

luahanku : kawan dan dadah

kadang-kadang  melihat dan merenung masa lalu aku teringat kenangan semasa kat negeri Sarawak dulu. Apabila kawan-kawan share gambar terkini mereka. Betapa masa lalu dan kini begitu cepat berlalu. Aku kini baru sedar dan memahami bahawa sesiapa sahaja yang kita temui. kawan baru yang kita temui dan jika kita sempatr meluangkan masa berbual, memberi sikit masa, mendengar cerita dia. menjadi pendengar yang baik, atau apa sahaja memori yang kita cipta dengan dia. Rupa-rupanya akan memberi satu kesan kepada kawan kita itu mungkin 6,7,8 atau 10 tahun akan datang. Kita selalu mensia-siakan kawan-kawan yang rapat dengan kita dan ia satu kerugian sebenarnya. Hargailah kawan anda, walau siapa pun dia. cara paling mudah adalah sebenarnya menjadi pendengar yang baik kepada dia. Jika kita sakiti hati kawan 10 tahun yang dulu. kita tidak pernah minta maaf. Nescaya memori itulah yang akan timbul andai kita bertemu dengan dia pada masa yang lain. Oleh itu, aku merasakan masa itu akan terus berjalan dan aku mesti kena terus mencari ramai kawan dan mencipta memori-memori indah bersama mereka.

ada perkara ain juga aku nak luahkan disini. aku ingin katakan aku benci dadah dan aku benci kepada pengedar dadah. mereka telah merosakkan banyak jiwa pemuda melayu kat sekeliling aku. Ada ahli keluarga aku sudah terjebak dengan dadah. sehingga hari ini aku masih tidak mampu nak tolong dia bebas daripada najis dadah. melainkan aku berdoa agar Allah beri kekuatan kat dia. ada anak sedara kena dadah. Ada anak murid aku jugak kena dadah. hancur study bagai. Aku memang nak buat banyak benda untuk bantu mereka. tapi aku x mampu nak buat banyak. Sebab aku rasa susah dan org lain pun x mampu nak bantu. bab dadah ni memang aku sangat ambik perhatian. since aku pernah tangkap budak hisap kat bilik dia. tapi aku kecewa lepas tu sebab entah macam mana budak tu boleh lepas dan selamat daripada hukuman dan tindakan susulan yang sepatutnya boleh memberi kesedaran kat dia. Benda ni kalau kita lambat bertindak dia akan ajdi parah dan merebak kat budak-budak lain. aku harap kalau sesiapa yang bertanggungjawab, samada mak bapak, ke, cikgu ke, felo ke, korang janganlah mudah-mudah nak lepas budak2 yang kena dadah ni. tindakan yang terbaik adalah bawak pi polis dan check urine. kemudian bawak ke AADK untuk sesi kaunseling. Kalau kita lepaskan, mungkin dia akan bawak pengaruh kepada budak-budak lainj. Inilah yang aku takut sangat. Bila fikirkan apa yang aku lalui, aku dah nampak masalah dadah ni akan menyusahkan mak bapak, memalukan mak bapak, tekanan emosi dan sebagainya. Aku tak boleh bayang sekarang ini betapa ramainya mak bapak sedang sedih memikirkan nasib anak-anak mereka yang kena dadah.

semasa aku dengar cerita bagaimana Presiden filiphina arahkan polis tembak pengedar dadah kat sana. aku rasa dn fikir macam bagus dan padan muk akat pengedar tu. Perasaan ini hanya boleh diselami oleh mereka mereka yang ahli keluarganya kena dadah. tahun lepas, aku tangkap anak sedara belah wife aku entah macam mana kena dadah ais. memang giler aaa perasaan aku masa tu terkejut, umur baru tingkatan 1 dah jadi mangsa dadah. memang budak tu aku sayang dan kesian. masa tu aku fikir bukan nak marah dia. tapi aku fikir sapa la mamat giler yang ajar budak ni hisap dadah. memang kalau aku jumpa siap la penanpar, terajang aku hayun..celaka punye org!!

orang jual dadah ni memang dia x fikir dah sape jadi customer dia. dia nampak duit je..memang giler. bisnes menguntungkan tapi memusnahkan hidup orang dan menyusahkan keluarga. Tak payah nak kesian la sangat.  

Ya allah, engkau bantulah hamba ini untuk menjadi penyelamat kepada anak-anak muridku yang kena dadah. jauhilah dadah daripada anak2ku, keluargaku dan kawan2 serta anak2 muridku. 


mambi@mun'aim idrus@moon aim

July 19, 2017

ke jamuan Raya ISMA Ipoh

Berkesempatan ke Jamuan Raya ISMA Ipoh.
Aku sempat merakam beberapa kenangan ketika di sana.
Tetapi maafkan aku kerana tidak dapat merakam banyak seperti yang aku harapkan.
Ini kerana anak-anakku meragam sebaik sahaja sampai di sana. huhu.
Walaubagaimanapun aku merasa syukur kerana dapat memenuhi jemputan dan bertemu dengan beberapa tokoh ISMA dan asatizah disana. Sahabat-sahabat yang dirindui semuanya dapat ku temui disana. Alhamdulillah.

Berikut adalah rangkuman video Jamuan Raya Isma Ipoh


Terima kasih dan jumpa lagi.
Oh ya, jangan lupa click subscribe channel youtube saya. Thanks.


Mun'aim idrus

July 17, 2017

Berfikir dan muhasabah

Hari ini, aku semakin berfikir,

Sejauh mana aku semakin dekat dengan Allah, Apa tanda-tanda aku semakin dekat dengan Dia?

Aku merenung solat malam aku? hampa
aku merenung solat subuh, zohor, asar, maghrib dan isyak?  hampa,
aku merenung sejauh mana tilawah Al-Quran ku? hampa,
Aku merenung sebanyak mana dosa dan maksiat aku? Sangat menakutkan 
aku merenung berapa sudah aku infaqkan harta utk dakwah?

Lalu sampai bila aku akan sedar? adakah tunggu sehingga Allah menarik satu persatu nikmatNya?
Apakah aku mahu menunggu sehingga Allah mendatangkan musibah-Nya sebagai peringatan buatku?

Bukankah sudah sekian banyak musibah dan ujian Allah datangkan dalam hidupku? Kenapa aku masih leka dan lalai? 

Akhirnya aku mengalah dan menyedari bahawa tarbiyah itu harus berterusan. Mesti aku mujahadah untuk menjadikan diri ini seorang hamba Allah yang sang Nabi mahukan. Bukan mudah, tetapi itulah dunia, medan pertarungan, medan juang. Mujur ada kafilah dakwah tempat aku bergantung. tempat aku bergayut daripada hanyut ditarik arus sungai yang deras dan laju.


Ini adalah aku, bagaimana dengan kamu sahabat? sejauh mana sudah kamu menuju jalan Tuhan? Allah yang maha esa.


Mun'aim idrus
17 julai 2017

facebook: Mun'aim idrus
youtube channel: moon aim
insta:mambi86
twitter: Mun'aim idrus

July 14, 2017

Menjadi Vlogger?

Istilah Vlogger semakin popular di dunia barat dan kini mula melanda Asia tenggara. Semua ini disebabkan adanya YouTube di internet.

Semua orang boleh upload video dan kongsi di dunia maya. Ramai artis jadi terkenal dengan youtube.

Aku buat video dan upload kat Youtube hanya semata-mata untuk rakam kenangan- kenangan manis dalam hidup. Terutama untuk kenangan anak-anak aku kelak. Nasib baik aku pernah mengaji sikit. Jadi sedikit sebanyak membuatkan aku tidak mahu mengejar populariti dan tidak heran sangat. Tapi ada ustaz kata penting juga "crowd" untuk agenda dakwah. Jadi ada dua pertimbangan. Apabila ada manfaat untuk islam dan boleh dikawal. Kenapa tidak. Daripada membiarkan jahiliyah menguasai.

Rupanya semakin aku mencuba, semakin banyak aku belajar. Cuma kekangan masa dan tenaga sahaja menghambat. Disana aku nampak lompong dan ruang dakwah yang masih kurang diisi. Jadi aku mahu kearah itu. Kata hati aku sendirian.

Walau apa-apa pun. Doakan aku dapat menjadi vlogger yang mampu menghasilkan video-video yang boleh mengembirakan, menginsafkan, memotivasikan dan sebagainya. Walaupun kerjaya aku sekarang memang mewajibkan aku buat Video lecture. Tapi lain yang aku buat. haha.

aku letak link kat bawah  dan beberapa video simple yang aku telah buat.


 Video 1: Rakaman semasa hari raya tahun 2017 di KL dan Kuale kangsar.
Video 2 : Rakaman majlis hari raya ISMA Seri Iskandar



video 3: Air terjun kesukaan aku kat Kuala kangsar, Perak.

Ok. guys. aku tak mintak apa-apa sangat. korang tolong Subscribe Channel youtube aku sebagai tanda sokongan. sebab aku nak jadikan ia sebagai salah satu agenda dakwah aku dalam hidup ini.

Korang pi kat you tube  TYPE  "Moon Aim"..
nampaklah nanti. lepas tu click Subscribe.
tapi korang mesti ada akaun gmail. baru boleh subscribe.

Apa tujuan subscribe?
  • korang akan dapat tau dgn senang video terbaru aku.
  • nak bagitau kat youtube, sekurang-kurangnya aku ada la kawan2 yg support..hehe.
  • terakhir supaya aku dapat semangat untuk terus membuat video.

OK. Terima kasih kawan2.



July 12, 2017

Diriku 2017

Setelah lama aku meninggalkan blog ini, akhirnya tergerak untuk kembali menulis coretan-coretan baru pada malam ini.

Kini aku .........

  1. 5 tahun bekerja sebagai seorang Pensyarah
  2. 5 tahun sebagai seorang suami
  3. menjadi ayah kepada 3 orang hero (Umar, Uthman dan Ali)
  4. memiliki sebuah rumah sedarhana
  5. sedang gigih membayar hutang PTPTN (menyesal aku amik dulu) dulu bodoh x tau sangat.
  6. masih ada ibu dan ayah.
  7. masih gigih menghafal al-Quran walaupun slow..
  8. masih sedikit sumbangan aku pada agama islam..(sedih part ni)
  9. mendapat biasiswa sambung PhD secara part time (mencabar ni)
  10. masih suka minum kopi....walaupun mak selalu pesan kurangkan...adeh..
  11. memiliki channel youtube sendiri..tiba2 minat menjadi Vlogger ...ni Link dia click sini
               My youtube channel

Syukur atas segala nikmat daripada Allah swt.

Selagi hidup, insyaAllah aku akan berusaha memperbaiki diri, dan aktif dalam dakwah dan kerja-kerja kebajikan... kerana hidup ini adalah sebagai khalifah Allah diatas muka bumi.

kita tidak tahu berapa lama umur kita, setiap hari adalah misteri dan mendebarkan. Setiap tahun aku mendapat khabar pelajar aku meninggal dunia. ada yang meninggal kemalangan, ada yang meninggal sebab sakit kanser dan sebagainya. Semua ini memberi peringatan secara langsung bahawa hidup ini apa yang penting adalah niat kita. Jika umur kita pendek sekalipun, tetapi jika kita berniat jika umur panjang aku ingin berbuat baik, pasti Allah akan terima niat dan amal kita. Apa yang penting adalah niat dan tindakan kita saat ini, hari ini, minggu ini, bulan ini dan tahun ini. Tanamkan azam dan tekad untuk berbuat sesuatu yang baik dan bermanfaat buat diri, keluarga, masyarakat dan Negara.