Nak cari duit lebih dari rumah?

Followers

Popular Posts

July 19, 2017

ke jamuan Raya ISMA Ipoh

Berkesempatan ke Jamuan Raya ISMA Ipoh.
Aku sempat merakam beberapa kenangan ketika di sana.
Tetapi maafkan aku kerana tidak dapat merakam banyak seperti yang aku harapkan.
Ini kerana anak-anakku meragam sebaik sahaja sampai di sana. huhu.
Walaubagaimanapun aku merasa syukur kerana dapat memenuhi jemputan dan bertemu dengan beberapa tokoh ISMA dan asatizah disana. Sahabat-sahabat yang dirindui semuanya dapat ku temui disana. Alhamdulillah.

Berikut adalah rangkuman video Jamuan Raya Isma Ipoh


Terima kasih dan jumpa lagi.
Oh ya, jangan lupa click subscribe channel youtube saya. Thanks.


Mun'aim idrus

July 17, 2017

Berfikir dan muhasabah

Hari ini, aku semakin berfikir,

Sejauh mana aku semakin dekat dengan Allah, Apa tanda-tanda aku semakin dekat dengan Dia?

Aku merenung solat malam aku? hampa
aku merenung solat subuh, zohor, asar, maghrib dan isyak?  hampa,
aku merenung sejauh mana tilawah Al-Quran ku? hampa,
Aku merenung sebanyak mana dosa dan maksiat aku? Sangat menakutkan 
aku merenung berapa sudah aku infaqkan harta utk dakwah?

Lalu sampai bila aku akan sedar? adakah tunggu sehingga Allah menarik satu persatu nikmatNya?
Apakah aku mahu menunggu sehingga Allah mendatangkan musibah-Nya sebagai peringatan buatku?

Bukankah sudah sekian banyak musibah dan ujian Allah datangkan dalam hidupku? Kenapa aku masih leka dan lalai? 

Akhirnya aku mengalah dan menyedari bahawa tarbiyah itu harus berterusan. Mesti aku mujahadah untuk menjadikan diri ini seorang hamba Allah yang sang Nabi mahukan. Bukan mudah, tetapi itulah dunia, medan pertarungan, medan juang. Mujur ada kafilah dakwah tempat aku bergantung. tempat aku bergayut daripada hanyut ditarik arus sungai yang deras dan laju.


Ini adalah aku, bagaimana dengan kamu sahabat? sejauh mana sudah kamu menuju jalan Tuhan? Allah yang maha esa.


Mun'aim idrus
17 julai 2017

facebook: Mun'aim idrus
youtube channel: moon aim
insta:mambi86
twitter: Mun'aim idrus

July 14, 2017

Menjadi Vlogger?

Istilah Vlogger semakin popular di dunia barat dan kini mula melanda Asia tenggara. Semua ini disebabkan adanya YouTube di internet.

Semua orang boleh upload video dan kongsi di dunia maya. Ramai artis jadi terkenal dengan youtube.

Aku buat video dan upload kat Youtube hanya semata-mata untuk rakam kenangan- kenangan manis dalam hidup. Terutama untuk kenangan anak-anak aku kelak. Nasib baik aku pernah mengaji sikit. Jadi sedikit sebanyak membuatkan aku tidak mahu mengejar populariti dan tidak heran sangat. Tapi ada ustaz kata penting juga "crowd" untuk agenda dakwah. Jadi ada dua pertimbangan. Apabila ada manfaat untuk islam dan boleh dikawal. Kenapa tidak. Daripada membiarkan jahiliyah menguasai.

Rupanya semakin aku mencuba, semakin banyak aku belajar. Cuma kekangan masa dan tenaga sahaja menghambat. Disana aku nampak lompong dan ruang dakwah yang masih kurang diisi. Jadi aku mahu kearah itu. Kata hati aku sendirian.

Walau apa-apa pun. Doakan aku dapat menjadi vlogger yang mampu menghasilkan video-video yang boleh mengembirakan, menginsafkan, memotivasikan dan sebagainya. Walaupun kerjaya aku sekarang memang mewajibkan aku buat Video lecture. Tapi lain yang aku buat. haha.

aku letak link kat bawah  dan beberapa video simple yang aku telah buat.


 Video 1: Rakaman semasa hari raya tahun 2017 di KL dan Kuale kangsar.
Video 2 : Rakaman majlis hari raya ISMA Seri Iskandar



video 3: Air terjun kesukaan aku kat Kuala kangsar, Perak.

Ok. guys. aku tak mintak apa-apa sangat. korang tolong Subscribe Channel youtube aku sebagai tanda sokongan. sebab aku nak jadikan ia sebagai salah satu agenda dakwah aku dalam hidup ini.

Korang pi kat you tube  TYPE  "Moon Aim"..
nampaklah nanti. lepas tu click Subscribe.
tapi korang mesti ada akaun gmail. baru boleh subscribe.

Apa tujuan subscribe?
  • korang akan dapat tau dgn senang video terbaru aku.
  • nak bagitau kat youtube, sekurang-kurangnya aku ada la kawan2 yg support..hehe.
  • terakhir supaya aku dapat semangat untuk terus membuat video.

OK. Terima kasih kawan2.



July 12, 2017

Diriku 2017

Setelah lama aku meninggalkan blog ini, akhirnya tergerak untuk kembali menulis coretan-coretan baru pada malam ini.

Kini aku .........

  1. 5 tahun bekerja sebagai seorang Pensyarah
  2. 5 tahun sebagai seorang suami
  3. menjadi ayah kepada 3 orang hero (Umar, Uthman dan Ali)
  4. memiliki sebuah rumah sedarhana
  5. sedang gigih membayar hutang PTPTN (menyesal aku amik dulu) dulu bodoh x tau sangat.
  6. masih ada ibu dan ayah.
  7. masih gigih menghafal al-Quran walaupun slow..
  8. masih sedikit sumbangan aku pada agama islam..(sedih part ni)
  9. mendapat biasiswa sambung PhD secara part time (mencabar ni)
  10. masih suka minum kopi....walaupun mak selalu pesan kurangkan...adeh..
  11. memiliki channel youtube sendiri..tiba2 minat menjadi Vlogger ...ni Link dia click sini
               My youtube channel

Syukur atas segala nikmat daripada Allah swt.

Selagi hidup, insyaAllah aku akan berusaha memperbaiki diri, dan aktif dalam dakwah dan kerja-kerja kebajikan... kerana hidup ini adalah sebagai khalifah Allah diatas muka bumi.

kita tidak tahu berapa lama umur kita, setiap hari adalah misteri dan mendebarkan. Setiap tahun aku mendapat khabar pelajar aku meninggal dunia. ada yang meninggal kemalangan, ada yang meninggal sebab sakit kanser dan sebagainya. Semua ini memberi peringatan secara langsung bahawa hidup ini apa yang penting adalah niat kita. Jika umur kita pendek sekalipun, tetapi jika kita berniat jika umur panjang aku ingin berbuat baik, pasti Allah akan terima niat dan amal kita. Apa yang penting adalah niat dan tindakan kita saat ini, hari ini, minggu ini, bulan ini dan tahun ini. Tanamkan azam dan tekad untuk berbuat sesuatu yang baik dan bermanfaat buat diri, keluarga, masyarakat dan Negara.

July 18, 2016

Antara Erdogan di Turki dan Morsi di Mesir

Apa yang aku tahu tentang mereka? Morsi dimana dia sekarang? adakah kita sudah lupa dia?
Suatu masa dahulu dia menang dan disanjung. Sekarang dia dipenjara. Senyap tiada liputan media.

Hari ini apabila nama Erdogan pula menjadi sebutan, dan ia tidaklah segah zaman Morsi dahulu. Apakah Mesir dan Turki membawa tema yang berlainan. Atau ketika berlaku usaha rampasan kuasa oleh Tentera Turki dengan kejatuhan kerajaan Morsi dahulu adalah hikmah yang punya kaitan.

Adakah Allah itu maha bijak dengan menjadikan kejatuhan Morsi sebagai signal kepada Erdogan untuk melakukan segenap persiapan menanti hari dia pula.  dan kini hari ini ia memang benar-benar terjadi. Jadi Morsi tidak salah, Rakyat Mesir tidak salah? Ia adalah percaturan Allah swt? Entahlah aku tidak pasti. tetapi aku boleh merumuskan bahawa Erdogan dan pasukannya telah belajar banyak perkara daripada Mesir. 

Ya, ini bermakna aku boleh membaca daripada orang-orang di media dan facebook. Semacam ada perkara yang logik dan telah difahami oleh musuh-musuh. Apabila aku merenung ke zaman Morsi dan detik-detik kejatuhannya. Morsi disokong oleh ramai rakyat Mesir. Dijalanan penuh, Di Medan Tahrir penuh sesak. Jutaan Rakyat mesir turun menyokong.  Rakyatnya ramai sedar dan menyokong. tetapi dimana Polis dan Askar? Mereka di Pihak mana? Dimana pemimpin askar dan Polis? berapa peratus yang jelas mempertahankan Morsi? Nampaknya musuh telah setapak memahami formula peperangan ini? Justeru itu mereka terus membantai dan membantai kerana kelebihan pada mereka. Kerana kekuatan senjata pada mereka. Kalaulah Morsi dan pasukannya memahami bahaya ini. Pasti mereka akan segera sedaya upaya menyusun kembali pasukan Polis dan Askar Mesir. Pasti dan pasti. tetapi sayangnya dia tidak sempat dan terpedaya (mungkin) dengan sandiwara militer Mesir dan polisnya. Juga mungkin kerana dia dan ikhwan sendiri tidak bersedia untuk itu. Apa nak buat. Habis musnah Ikhwan dilanyak dan belasah oleh musuh-musuh gila dan ganas. 

Erdogan pasti tidak tidur lena sejak Morsi jatuh. Pasukannya pasti belajar daripada Mesir.Ini firasatku. Aku membaca di media maya. Ada pihak menyokong Erdogan dan ada yang membenci dia. Ada juga yang claim ini semua operasi  False Flag untuk menarik sokongan kembali. Apa aku bodoh untuk percaya semua ini. Apa risiko diambil jika bocor rahsia. Dunia hari ini. apa yang aku pasti, media adalah senjata propaganda paling hebat. 

Aku faham apa yang aku faham, tetapi aku harap kalian juga faham. Jika mahu kekal berkuasa perlu ada formulanya. wajib ada kekuatan Sokongan rakyat dan kekuatan satu lagi. Kekuatan pasukan polis dan askar. 

Hakikat yang aku sedar kini. sudah berdekad musuh dari awal telah menguasai pasukan askar dan polis Mesir dan Turki. Disana kekuatan yang mereka pegang dan kawal. checkpoint!! itulah cabaran Morsi dan Erdogan dan sesiapa sahaja pemimpin yang negaranya sasaran.Erdogan punya pasukan polis khas dibawahnya. juga punya sokongan daripada sebahagian pemimpin askar. tetapi jangan percaya 100%. Nah, jika ini yang berlaku. Aku tidak hairan kenapa  Erdogan benar-benar mahu perkasakan kuasa Presiden Turki.

Apa yang aku faham ini, juga mungkin difahami oleh PM Najib. Ya, dia bijak dan percaturan cekap. Meskipun dipalit tuduhan-tuduhan. Dia kekal berkuasa dan mampu berjalan senyum, Kerana dia menguasai segala-galanya. Dia ada formula dan dia gunakan formula itu. Anwar Ibrahim bagaimana?
Anwar juga faham formula ini aku rasa. Lihat dia berjaya membawa pembangkang ketahap mana? Tetapi lihat siapa bijak dengan menyumbat Anwar ke Lokap? Percaturan berjaya.

bagaimana pula Mahathir? Aku rasa gerakan dia agak sukar untuk menang. Kenapa? Aku bertanya pada diriku. Apa yang Mahathir ada sekarang? Siapa sokong dia? Media pula bagaimana? Dimana pemimpin Umno semasa zaman dia dahulu? dimana orang umno yang sokong dia dahulu?  Lihat. Memerintah 22 tahun belum tentu anda kekal berkuasa selepas bersara.  Belum tentu suara anda didengari. Semasa zaman Paklah kenapa Suara Mahathir berpengaruh? Aku merasakan kerana Dokongan pemimpin UMNO dan Ahli Umno ketika itu bersama Mahathir. KIni berubah. Mereka tidak lagi kecuali sebilangan. Ramai yang makan dedak kata Mahathir. Aku kata, Najib bijak. itu sahaja. Kalau namanya politik, depa semua dah faham. 

Begitulah bacaan politik aku yang biasa- biasa. Aku alhamdulillah berasa bertambah lega. Kerana pasukan askar dan polis kita bukan macam askar mesir dan turki. Kita punya sibuk menjalankan tugas diamanah. Terbaik. alhamdulillah.

Buatmu Turki. Rakyat Turki tahniah. Aku tahu tulisan aku ini tiada siapapun akan baca melainkan secara tidak sengaja kalian terjumpa blog aku ini. Aku hanya ingin berpesan kepada Erdogan. Gunalah kuasamu untuk membersihkan Askar Turki daripada pengkhianat. Awasilah golongan munafik dan kukuhkanlah cengkaman kuasamu. Cengkam sekuat-kuatnya kerana kamu adalah harapan kepada pelarian Syiria, palestine dan Lubnan.