November 21, 2017

Kolam mandi terbaik di KLCC Kuala lumpur

Anda mencari kolam mandi terbaik di kuala lumpur?

saya cadangkan bawa sahaja anak anda di KLCC. Di sana ada kolam mandi untuk anak-anak. Percuma dan selamat kerana kolamnya cetek. Di sebabkan kolam cetek, ia selamat untuk anak-anak yang tidak tahu berenang. Luas dan ibu - bapa boleh lihat daripada tepi. Kolam ini Percuma. jadi kita sudah jimat banyak duit. Alhamdulillah.

Saya bawa anak-anak saya mandi disana. Alhamdulillah mereka seronok. Ingatkan nak bawa mereka mandi di water park berbayar. Tetapi saya rasa disini lagi berbaloi untuk anak-anak kecil. Kerana selepas makan, kita boleh pergi jalan-jalan di Shopping mall suria KLCC. Di sana ada Food Court yang besar dan makanan berbagai pilihan.

Saya sempat merakam kenangan manis untuk anak-anak dan keluarga. anda bolehlah lihat video dibawah.
channel youtube saya : moon aim
Jemput subscribe dan terima kasih.


video rakaman mandi di KLCC

November 17, 2017

Group berpeluh

Demi menjaga kesihatan, kita memang susah nak mengawal makan dan minum. Sebab memang negara kita ni kaya dengan makanan yang lazat-lazat.

Guru saya Dr. Tin Win daripada Filipina, seorang doktor dan guru kesihatan dan gaya hidup , subjek yang saya ambil semasa belajar di UNIMAS dahulu pernah mengajarkan.

Jangan berpantang sangat pasal makan, huhu. Memang best. Dia pesan, kalau makan sikit, buat sikit exercise. kalau makan banyak lemak dan kalori, maka you kena extra senaman bagi keluar peluh.

setiap hari kena buat jangan miss senaman. Tulah pesanan dia. Tapi kita ni, jenis makan kuat,  senaman pemalas nak mampus. Macam mana nak sihat. Lepas tu marah kerajaan sebab service hospital kerajaan tak bagus la, ubat kerajaan x bagus la. 

Lain kali salahkan diri sendiri, siapa suruh tidak jaga kesihatan. Tapi apa nak buat, maybe kadang-kadang Allah nak uji kita. Kita dah jaga, tapi penyakit nak datang, Jadi sabarlah.

Ok. Aku sekarnag memang busy nak mampus. Selain riadah dengan adik-adik kelab Pembina setiap ahad pagi, aku juga baru tubuhkan group badminton dengan kawan-kawan. semua dah insaf dan sedar. 

Alhamdulillah semoga group ni dapat konsisten main badminton setiap minggu sekali pun jadilah. Daripada tiada langsung. 

layanlah Video yang sempat aku rakam.


Zaman sekarang kita kena berubah. Menjada kesihatan suatu tuntutan wajib dalam islam. Bukan boleh buat main-main. Nabi dahulu hebat, boleh naik kuda perang, boleh pergi perang, boleh bergusti. Nabi bukan superman, dia manusia biasa juga. Maknanya Nabi mesti ada buat latihan senaman. Nabi mesti ada berlatih gusti dan sebagainya. 

Orang tidak sihat mana boleh pergi berperang. Maknanya Nabi stamina mantap dan kuat. Boleh jalan jauh berhari-hari. KIta ni asyik-asyik MC sebab demam. Lemah betul antibodi kita. 

Jom berazam untuk rajin buat senaman. semoga Allah mmeberi kita kesihatan yang baik. agar bila sihat, otak kita tidak sewel, boleh bekerja dan beribadah kepada Allah swt.



Sekian. terima kasih.

November 12, 2017

Bonding Day Pembina UNIKL MIMET 2017

Alhamdulillah program ini berjalan dengan lancar. walaupun kehadiran tidak penuh kerana ramai yang ada kuliah pulak pada hari sabtu. 

kami on juga program ini. Sebab yang penting ayam BBQ sedap dan lazat.  Buat di Teluk Batik, sememangnya pantai yang terbaik di area lumut ni sebab luas, pasir lembut dan selesa. 
Seperti tahun - tahun yang lepas, anak-anak dan isteri turut serta. 
Momen - momen kali ini sempat jugak aku rakam video sebagai kenang-kenangan dan sebagai  vlogger suka-suka. 

Tetapi alhamdulillah rasa seronok dapat merakam detik-detik yang mungkin memberi kesan kepada anak-anak murid yang ikut tarbiyah. 

Semoga suatu hari nanti mereka akan menjadi tulang belakang dakwah di bumi Malaysia ini. Walaupun, program biasa-biasa sahaja. Tetapi alhamdulillah kita cuba mengawal agar tiada percampuran bebas lelaki dan wanita, dijaga aurat dan menjaga waktu solat. Juga diselitkan sesi tazkirah sebagai pembasah jiwa semua peserta. Alhamdulillah.



anda semua boleh layan video yang saya sempat buat dibawah ini.




Sekian. Terima kasih.

antara PhD dan keluarga dan Dakwah

Entah macam mana aku nak menulis tentang perkara ini. Realiti yang aku sekarang sedang menyambung PhD secara part time telah memberi aku gambaran betapa dasyat cabaran seorang pelajar sambilan bidang kedoktoran kejuruteraan.
Pada mula aku ingatkan mudah dan tiada masalah. rupa-rupanya benarlah cerita-cerita pengalaman orang - orang yang pernah melaluinya. Ia perit dan sukar. tetapi orang tidak akan faham. Orang disekeliling tetap akan mahukan engkau menjalankan tugas-tugas harianmu seperti biasa. Tetapi di dalam kepala otak seorang pelajar PhD berselirat wayar-wayar yang mungkin boleh putus bila-bila masa.

Ada cerita aku dengar dan lihat sendiri bagaimana banyak pelajar PhD bercerai-berai hancur keluarga kerana apa aku tidak tahu. Mungkin timbul konflik-konflik yang disebabkan kesibukan pelajar PhD memberi kesan kepada pasangannya. hasilnya ramai lulusan PhD yang berstatus duda dan janda.
Aduhai kesian kepad anak-anak mereka. tetapi apa nak buat, kita tidak tahu apa perkara sebenar yang berlaku. Kita hanya boleh berkata mungkin ada hikmah yang baik diatas setiap perceraian. Kerana mana ada pasangan yang mahu bercerai melainkan untuk kebaikan semua pihak.

Aku sudah hampir setahun menjadi pelajar PhD. Dan masih menyiapkan peringkat awal kajian aku.
Memilih bidang natural hybrid composite sebagai bidang kajian memenag menyebabkan aku jauh daripada kehidupan manusia. mana tidaknya kajian hanya menumpu kepada menjadikan fiber untuk digunakan didalam bahan membuat bot. lainlah jika aku mengkaji perangai manusia, mengkaji al-quran memanglah berbaloi juga. haha. Apa nak buat, kononnya nak jadi pakar bahan dalam bidang marin. Jalan sahajalah.

Tetapi cabaran utama aku lihat adalah bagaimana membahagikan masa, tugasan dan mengurus banyak perkara agar teratur dan seimbang dalam hidup aku.  banyak perkara akan datang secara tiba-tiba sehingga mengganggu jadual. Semua ini menyebabkan kacau bilau. Bila ada anak kecil-kecil pula, banyak kali anak-anak sakit dan masuk hospital menjadikan kita letih dan melupakan sementara PhD.

Banyak kali anak-anak aku sakit dan masuk wad, jari aku patah, isteri sakit dan sebagainya. Semua ini ujian biasa dalam kehidupan masa kini, tetapi memberi impak kepada aku. Alhamdulillah setakat ini mampu ku hadapi. Tetapi paling tidak best adalah jika berlaku konflik dengan isteri. Ini menyebabkan segalanya tidak best. Konflik dengan isteri boleh jadi kerana perkara-perkara kecil sahaja. Tetapi kerana seorang isteri itu adalah tulang belakang kita. Maka kita tetap kena mengalah dan kadang-kadang mengaku kalah. Bayangkan tanpa isteri disisi bagaimana kita mengurus makan minum, anak-anak, pakaian dan sebagainya.

Terhadap dakwah, seharusnya bagi aku pelajar PhD meminta izin agar tidak memegang jawatan utama dalam kepimpinan, minta izin agar turun jawatan dan maybe menjadi ajk bawahan sementara menyiapkan kajian. Silap aku sebab tidak meminta izin. Entahlah, aku rasa macam kesian terhadap dakwah sebab tidak cukup tenaga pada anggapan aku. Memang akan effect. kerana bukan sengaja, tetapi bagi aku, baik berehat sekejap menumpu kepada menyiapkan kajian PhD. selepas itu, teruskan kembali memegang posisi apa pun dalam dakwah. Bukan apa, ini kerana kesan buruk jika dia tidak siap kajiannya adalah kepada keluarga, dakwah dan masa depannya.  Boleh jadi fitnah juga dalama kehidupannya. walaubagaimanapun jika ada ikhwah yang mampu buat, dia adalah super hebat.

Banyak juga kisah-bagaimana pelajar PhD mengalami tekanan sehingga kena serangan jantung, stroke, tekanan mental dan sebagainya. Semua ini aku rasa kena urus dengan cara:
  1. merapatkan hubungan dengan Allah
  2. menjaga kesihatan dari segi makan minum, tidur, senaman
  3. menjaga hubungan dengan keluarga dan kawan
  4. menjaga hubungan dengan supervisor.
  5. banyak bersedekah
sekian terima kasih.

*tulisan ini hanyalah pandangan peribadi penulis, dan boleh berubah pendirian mengikut semasa. tiada kena mengena dengan sesiapa melainkan kehidupan penulis sendiri.


November 7, 2017

Laptop baru Lenovo Ideapad 320

Alhamdulillah, aku dah beli laptop baru. Walaubagaimanapun, hajat nak beli laptop yang mahal aku terpaksa lupakan kerana nak jimat duit dan boleh digunakan untuk bayar perkara lain. Maklumlah hujung tahun, kena simpan duit untuk beberapa perkara seperti;

1. bagi bonus kat mak ayah. sebab abah dah pencen. gaji dia dah half, jadi aku nak bagi dia duit sikit supaya dia boleh la shopping akhir tahun ni. Mak pulak x koje. kita kasi duit sikit dia mesti nak shopping jugak.

2. pendaftaran tadika anak-anak dah kena mula bayar tahun ni. jadi aku dah simpan hampir RM6K untuk laptop power la kononnya. akhirnya aku beli laptop harga RM2112+-. haha. lagipun aku bukanlah seorang gamers dan editor yang gempak. aku  nak guna laptop untuk PhD dan sampingan amcam blog dan vlog aku sahaja.

3. aku gunakan baki duit ni upgrade beberapa perabot dalam rumah aku. aku beli katil baru dan almari baru untuk dua org anak teruna aku. huhu. happy deme. kalaulah deme tahu aku korbankan laptop impian aku untuk mereka. mesti mereka seronok dan thanks kat aku. haha. apa daya deme kecik lagi. yang sulung ketika ini umur 5 tahun, kedua umur nak masuk 4 tahun. Alhamdulillah seronok mereka. sebelum ni, aku x nak beli katil bukan sebab kedekut. Tapi aku dan isteri takut mereka jatuh katil kerana masih kecil. orang kata safety first. Tapi sekarang mereka dah besar  dimana dah pandai sikit jaga diri. jadi aku belilah katil supaya mereka seronok tido dalam bilik. kalau tak, serabut jugak deme nak tido kat ruang tamu sahaja. hari-hari aku kena bentang toto dan lapik tidur.

Gambar 1: Dua orang hero aku, Umar dan Uthman. Sorang lagi nama Ali tiada dalam gambar.


4. Hujung tahun, mesti wife aku ajak bercuti punyer. walaupun dah pergi pulau redang baru-baru ni. tapi mesti dia nak jalan-jalan lagi punya. sebab dia nak bagi pengalaman untuk anak-anak alasan dia. haha. Masalahnya hujung tahunlah jadual aku makin sibuk. haha. susah-susah.

 Aku beli laptop jenama Lenovo, Ideapad 320. Ok lah. sekarang ni laptop harga ni dah ok dah. cantik dan kemas. serabut jugak aku dalam 2 minggu nak pilih laptop yang murah dan agak ok untuk kegunaan aku.  Laptop lama aku akan gunakan khas untuk video editing. jadi laptop baru sepatutnya aku gunakan untuk buat PhD aku ni. huhu.
Gambar 2: Laptop Lenovo baru aku (gambar hiasan)


Terima kasih kerana sudi baca. walaupun aku x kenal korang. tapi mungkin dah takdir korang terbaca blog aku. haha.

kalau nak sembang lagi, jemputlah komen atau jadi friend kat FB (mun'aim idrus).

Yang benar
Mun'aim Idrus

Popular Posts